Nye Vermorkfoss

Rjukan, Norge

3 reblængder, WI5

14. februar 2005

For to år siden var jeg på mit første isklatretræf i Rjukan, Norge med Dansk Bjergklub. Det var en fin oplevelse indtil sidste dag, hvor jeg klatrede Nye Vermorkfoss (WI5) med Clas Weber Lau. På crux-pillaren (2. reblængde) styrtede han og brækkede anklen, hvilket udløste en større redningsaktion, hvor mange fra klubben hjalp med at få ham ned fra ruten, gennem dyb sne i dalen og så trække ham op til broen vha et reb bundet til en politibil! Nu er jeg tilbage på isklatretræf i Rjukan med Norbert Wildermut som makker, og øverst på min ønskeseddel er at klatre Nye Vermorkfoss så jeg endnu engang kan bekæmpe mine dæmoner.......

Nye Vermorkfoss

Norbert på abseilet ned af nedre Swingfoss (= tilgang til ruten). Før musen over billedet for at få udpeget Nye Vermork fossen - især crux-pillaren (2. reblængde) er tydelig på billedet.

Der er ikke faldet meget sne i Rjukan i år hvilket er godt for tilgangene til ruterne, men til gengæld har det heller ikke været særligt koldt. De fleste ruter er således "tynde" i forhold til normalt.

Da vi kommer frem til ruten er der et irsk reblag som netop kommer foran os - ærgeligt! Især da de viser sig at klatre usandsynligt langsomt og vi således kommer til at vente længe før vi kan begynde. Normalt klatrer man 1. reblængde ad en nem WI3 rute forbi en masse metal-skrammel (se billeder her), men for at komme igang vælger vi en variant til højre ad en smal is-rende med tynd is.

Nye Vermorkfoss

Nærbillede af Nye Vermorkfossen. Før musen over billedet for at få udpeget ruten vi klatrede (rød) og den normale 1. reblængde (grøn).

Norbert fører den i fin stil og det viser sig at være sublim klatring - langt mere interessant end "normalruten".

Norbert fører 1. reblængde ad en alternativ variant op ad smal og tynd is. Kan anbefales fremfor "normalruten"!

Jeg klatrer op til Norberts standplads til højre for crux-pillaren. Vi får lov til at vente længe på standpladsen mens vi kan se andenmanden fra det irske reblag kæmpe med cruxet. Han er uden sammenligning den ringeste isklatrer jeg nogensinde har set! For at det ikke skal være løgn laver de standplads 2/3 oppe ad pillaren, der ellers let kan klatres i ét hug. Vi venter......

Hans nærmer sig 1. standplads.

Endelig kommer de forbi cruxet og så går jeg igang med traversen over til pillaren. Det er lidt akavet at komme om på venstre side af pillaren hvor den letteste og tørreste linie er. Ruten er meget ophugget af tidligere klatrere så det er næsten for let..... Det er dog særdeles underholdende da isen byder på atletisk klatring med mange hooks til økserne og musrooms til fødderne.

Hans på cruxet - det var hér Clas styrtede og brækkede anklen for 2 år siden....

I modsætning til Bourgeau Left (hvor en anden makker brækkede anklen) som jeg også gen-klatrede for nyligt er jeg ikke presset mentalt denne gang. Faktisk er jeg bagefter forundret over, hvor lidt jeg tænkte over Clas' ulykke før og under klatringen.

Hans på crux-pillaren

Jeg når således forholdvist ubesværet op til 2. standplads. Norbert kommer op, får udstyret og så fører han 3. reblængde (WI3) let og ubesværet. Endnu en dæmon er bekæmpet - bagefter er det dejligt også at have den rute i kassen :-)

Norbert fører 3. reblængde.

 

Tilbage til Rjukan2005 forside

 

Last update: 5-3-2005

© Hans Bräuner-Osborne