Off-piste skiløb på Silverton Mountain, CO, USA

14-15/2, 2004

Mens jeg var i Park City, Utah for at stå på ski i 2003 læste jeg om et nyåbnet område i Colorado: Silverton Mountain. Den enlige lift blev købt brugt og sat op af frivillige og man fik så tilladelse til at lave off-piste skiløb på bjerget. Da Silverton/Eureka området er et af de mest udsatte lavine områder i nordamerika fik man tilladelsen på betingelse af at alle har guide og bærer lavineudstyr (lavinesøger, probe og skovl). Samtidigt lukker de kun op til 80 (typisk 40) op på bjerget om dagen, så det er jo det rene paradis!

Silverton Mountain Ski Area set fra luften. Der er én lift fra Base Area til Top Lift. Herefter traverserer man til højre eller venstre og står på ski ned gennem naturlige lavinespor og faces - ingen træfældning, grooming eller kunstig sne! "There is no easy way down!"

Silverton er en gammel mineby og man får straks associationer til western film når man kører ind i byen. Jeg indlogerede mig på Grand Imperial Victorian Hotel fra 1882 - oldgammelt efter nordamerikanske forhold! Det var dog rigtigt sjovt med skudhuller i baren fra skuddueller fra 1800-tallet, squaredans om aftenen m.m.!

The Grand Imperial Victorian Hotel, Silverton.

Man mødes ved basen tidligt om morgenen, hvor man bliver inddelt efter ski-kundskaber og får gennemgået lavine udstyret. Sidstnævnte er obligatorisk for alle - jeg bliver således forundret da ca. halvdelen af gruppen ikke har anvendt det tidligere. De får 10 min gennemgang og så er man jo godt klar over at man ikke skal regne med at de finder én! I bedste fald kan de vel finde ud af at slukke for deres lavine søger så de ikke forstyrer eftersøgningen! Well, heldigvis ved ca. halvdelen hvordan det anvendes og så må vi satse på at det ikke er os der ryger i en lavine på én gang!

Den brugte 2-mands lift tager os til graten, hvorfra man kan stå på ski ned ad begge sider af bjerget eller traversere ad graten til endnu bedre skiløb.

Vi tager med guiden op 4-5 gange om dagen og traverserer længere og længere ud ad graten - skiløbet bliver således hele tiden bedre :-)

 

 

 

 

Travers ad graten til sublimt skiløb med ligeså sublim udsigt!

Vores guide har stået meget heli-skiing i Alaska og er yderst kompetent. Han står altid først ned ad pisten og laver enten en højre eller venstre akse som vi ikke må krydse. Han står fra safe-zone til safe-zone hvorefter vi kører én efter én hen til ham. Det tager sin tid, men er klart den sikreste måde - hvis vi udløser en lavine vil der kun blive taget én (do you feel lucky... do you punk!?). Det er helt fantastisk godt skiløb. Alt går som det skal indtil én af de øvrige klienter styrter og får udløst en ski der forsvinder ned i den dybe pulversne. Der er kun én over ham til at hjælpe og vi andre er for langt under ham til at det giver mening at gå op gennem den dybe sne for at hjælpe. Vi står vel hjælpeløse i 15-30 min og venter - de finder den dog ikke...... Deep powder!!!

To dive in or not to dive in - that's the question!

Guiden vurderer forholdene før vi hopper over kanten.

Sneen er karakteristisk for Colorado/Utah: tør, pulveragtig, uberørt og i rig mængde. Kulminationen bliver det sidste nedløb, hvor vi laver en lang travers til fods og på ski og så står på ski ned gennem træer. Da vinden ikke har pakket sneen er den endnu mere pulveragtig og skiiene flyder bare ovenpå en luftpude af sne. Bedre end sex?!

 

 

 

 

Turens bedste nedløb gennem træer i meter dybt uberørt champagne pulversne. Yiehah!

 

Tilbage til skiforsiden

 

Last update: 17-1-2005

© Hans Bräuner-Osborne