Bestigning af Castor (4228 m), Zermatt, Schweiz

20-24 maj, 2004

Martin Bank Rasmussen og undertegnede er netop steget ud af liften til Klein Matterhorn (3883 m) og har sat os på caféen for at studere kortet, da vi får besked om at sidste lift går ned NU pga snestormen der raser udenfor. Vi får således 5 minutter til at beslutte om vi vil vende om før vi fik begyndt eller om vi vil bevæge os ud i stormen...... Vi vælger det sidste!

Martin prøver at finde vej gennem snestorm og whiteout.

Målet med turen er at teste udstyr som vi skal bruge på Mustagh Ata (7546 m) ekspeditionen. Samtidigt vil vi også teste hinanden da vi aldrig har klatret sammen før og snart skal tilbringe en måned sammen! Vi vil forsøge at bestige Mustagh Ata i alpin stil (bære lejren med sig hele tiden) og har derfor investeret i en masse nyt letvægtsudstyr i titanium, aluminium og carbon som nu skal testes sammen med vores nye varme høj-alpine støvler (henholdvis Millet Everest og Vasque Ice 9000). Da vi endvidere vil bestige Mustagh Ata på snesko er det også en del af træningen at traske rundt på dem.

Teltlejr ved foden af Breithorn (4164 m) - et af de få øjeblikke med opklaring

Vi er gået direkte op i lejren på 3700 m og venter spændt på at se om vi får symptomer på højdesyge. Som en del af min testning begyndte jeg at tage Diamox ét døgn før opstigningen. Det ser ud til at virke da jeg ikke får nogen symptomer på hele turen. Egentlig er jeg imod at anvende højdemedicin præventivt, men har det altid med som førstehjælp - det er således rart at konstatere at det virker på mig uden bivirkninger, hvis uheldet en dag skulle være ude.....

En anden del af vores træning er anvendelse af GPS, hvilket viste sig at være ret effektiv under whiteout! Vores rute op ad Mustagh Ata går op ad et STORT snefelt, hvor man nemt ville kunne fare vild i dårligt vejr. GPS er således et vigtig redskab for os på den kommende ekspedition.

Martin studerer kort og GPS i whiteout.

Castor som vi gerne vil bestige er i baggrunden....

(sammenlign med billedet nedenfor som er taget præcist samme sted dagen efter)

Om aftenen på andendagen klarer det endeligt op, og vi kan således nyde det skønne syn af Weisshorn i solnedgangen fra teltet. Så håber vi bare at vejret holder.....

 

 

 

 

 

Udsigt fra teltet - den smukke pyramide til højre er Weisshorn (4505 m)

Næste morgen bliver vi meget glade ved at vågne op til en skyfri himmel. Eneste minus er at det blæser helt vildt, som man aner på fanerne fra toppe og kamme på billedet nedenfor. Vi er dog ikke i tvivl om give det en chance så vi får hurtigt pakket sammen og begiver os afsted mod Castor.

Martin studerer endnu engang kortet samme sted som i går. Denne gang kan man dog se noget.

Før musen over billedet for at få udpeget toppe og ruten.

Indstigningen til ruten er ca. 5 km fra vores lejr så det giver os en god chance for at træne på vores snesko. Et par timer senere når vi således endeligt indstigningen til vores rute der går op gennem sne & is feltet på nord-nordvest flanken til nordvest graten. Ruten kan være lavine farlig, men heldigvis er sneen konsolideret og der er kun få steder hvor ruten er iset. Det går således hurtigt fremad indtil vi er ca. halvvejs oppe og møder serac'er og spalter. Her overhaler vi to franskmænd, som "venligst" lader os komme foran så vi kan finde vej gennem spalterne og træde spor!

Nord-nordvest flanken af Castor. I midten af billedet ses de to franskmænd som vi overhalede halvvejs oppe.

Før musen over billedet for at se ruten.

Efterhånden som vi kommer opad kan vi virkeligt nyde synet af alperne i både Schweiz, Italien og Frankrig. Selv Mt. Blanc ses tydeligt mod vest.

Martin på vej op ad flanken med udsigt til Schweiz, Italien og Frankrig på én gang.

Endeligt når vi nordvest graten. Specielt det sidste stykke har vi været i ly for stormen, så det er en hel speciel oplevelse at stå med hovedet én meter under graten - helt vindstille - og så kigge op på sne-fanen der tæsker hen over én. Martin træder opad med hovedet ind i stormen og kommer hurtigt op på graten, hvor han brøler!

Martin på nordvest graten. Det blæser!!!

Først tror jeg det er pga vinden, men finder så ud af at det er i begejstring over graten - den er perfekt kegleformet og skarp! Der skal således 100% koncentration til at holde balancen mens vinden river i én: man er ikke i tvivl om at et fald hér vil få fatale konsekvenser.....

 

 

Martin på vej hen ad graten et par meter før toppen

Toppen er nået og vi mødes af en perfekt 360° panorama udsigt over alperne. Vi sætter os på et lille plateau et par meter under toppen hvor der er helt vindstille og drikker, spiser og nyder udsigten - skønt!

Martin på toppen af Castor.

Som det ses på isøksens håndstrop blæser det en smule!

 

Efter 9 timer sammenlagt er vi tilbage i teltet efter at have tilbagelagt ca. 10 km horisontalt og godt 1000 m vertikalt. Det har været en perfekt træningstur til Mustagh Ata da hældning og længde svarer til det vi vil møde dér. Endvidere er vi nu fortrolige med det nye udstyr og hinanden - så vi er klar til eventyret i Kina!

Back to mountaineering frontpage

 

Last update: 26-6-2004

© Hans Bräuner-Osborne