Sabotørfossen

Rjukan, Norge

4 reblængder, WI5

14. februar 2005

En af de største klassikere i Rjukan er Sabotørfossen som bl.a. er berømt/berygtet for de store mængde metal affald midt på ruten som man kan sikre i, hvis man vi spare lidt på skruerne :-)

Sabotørfossen

Sabotørfossen set fra øverste del af Nedre Swingfoss. Midt på ruten klatrer man på is inde i en klippesprække (skraveret), hvilket er en flot og speciel oplevelse.

Før musen over billedet for at få udpeget ruten og standpladserne.

Ruten står til WI6 i føreren, men var vel WI4+/5 da vi klatrede den. Nordmændene kan godt lide at overgradere! Det spiller dog også ind at MANGE havde klatret ruten før os, så der bl.a. var hugget fodtrin der gjorde klatringen lettere. Ruten er dog flot og klatringen varieret, så den kan absolut anbefales.

Nærbillede af Sabotørfossen set fra rutens start. 1 reblængde er lettest, 2. reblængde har en teknisk passage med smal & tynd is, 3. reblængde har en kort men svær start på en pillar og endeligt er 4. reblængde cruxet - en pillar i fuld reblængde.

Jeg fører første reblængde der slutter uden is. Til gengæld er der masser af metal dér som man så kan trække sig op igennem mens man passer på ikke af beskadige rebene på den skarpe metal!

Norbert ved overgangen fra is- til metalklatring på 1. reblængde!

1. reblængde er nem klatring lige ud ad landevejen og således god opvarmning. Norbert tager udstyret og går igang med den tekniske passage på 2. reblængde - særdeles underholdende klatring, der dog skæmmes af fodtrinnene dannet af de mange tidligere bestigninger. Halvvejs kommer der et stribe bandeord fra Norbert og lidt senere råber han ned til mig at jeg ikke skal bekymre mig om blodet i sneen deroppe! Hans ene isøkse havde sat sig godt fast og da han trak til kom den ud i næsen på ham med adze'n først - AV!

Norbert mix-klatrer sig gennem den smalle/tynde tekniske passage på 2. reblængde.

Han kommer dog op til næste standplads uden problemer og snart kommer jeg op til ham og bliver mødt af et stort grin: hans standplads er perfekt idet han sidder på rebet, drikker te og hygger dig over den flotte udsigt.

Norbert på den perfekte standplads i klippespalten efter 2. reblængde.

Well, ruten klatrer jo ikke sig selv, så jeg får udstyret og går igang med den flotte men korte pillar. Herefter bliver ruten let med en række steps af varierende sværhed.

Hans på den korte men sjove pillar på 3. reblængde.

Jeg har vildt meget lyst til bare at fortsætte op ad crux-pillaren, men dels er rebet ved at løbe ud og dels har jeg lovet Norbert at han får cruxet da jeg fik det i går på Nye Vermorkfoss! Jeg stopper således da jeg ankommer til en hule på ventre hånd som er næsten lige så perfekt som den Norbert har i den anden ende af rebet..... Pillaren ovenover kan klatres på mange forskellige måder der er lettere eller sværere afhængigt af linien. Heldigvis vælger Norbert en uklatret linie med frisk is fremfor de andre linier med udhuggede fodtrin. Sidste reblængde bliver således underholdende og udfordrene klatring som sætter en værdig afslutning på en flot rute.

Hans på den næste lige så perfekte standplads efter 3. reblængde.

 

Tilbage til Rjukan2005 forside

 

Last update: 6-3-2005

© Hans Bräuner-Osborne